Elektrotechniek

Monteren en aansluiten van PV-installaties

Wil je graag een bijdrage leveren aan de energietransitie? Ben je geïnteresseerd in duurzame techniek en vindt je het leuk om zonnepanelen te plaatsen, aan te sluiten, in bedrijf te stellen en op te leveren? Ga je voor het maximale resultaat en ben je pas tevreden als de klant tevreden is? Dan is de cursus monteren en aansluiten van PV-installaties iets voor jou!

Monteren en aansluiten van PV-installaties

Leerweg Cursus

Niveau Niveau 3

Looptijd 5 dagen

Kosten € 1.650,-

Over de cursus

We staan de komende jaren voor een enorme opgave: de energietransitie. We moeten af van fossiele brandstoffen en gaan over op duurzame energiebronnen. De zon is een enorme energiebron, maar deze energie moet wel omgezet worden in bruikbare energie. Zonnepanelen zetten deze energie om in bruikbare energie, namelijk elektriciteit. 

In deze cursus leer je hoe een zonnepaneel van zonne-energie elektriciteit maakt. Welke voorwaarden zijn hiervoor nodig en wat betekend dit voor de oriëntatie (ligging) van de zonnepanelen? Of de hoek waaronder ze gemonteerd moeten worden. Je leert ook hoe je meerdere panelen met elkaar moet verbinden (schakelen), wat een omvormer doet en hoe die aangesloten moet worden op het elektriciteitsnet. Er zijn ook gevaren waar je rekening mee moet houden en normen en regels waar je aan moet voldoen. Dit zijn allemaal zaken die in deze cursus aan de orde komen.

Bij ons leer je de kneepjes van het vak! Niet alleen theorie, maar ook in de praktijk. Tijdens de cursus maak je verschillende praktijkopdrachten onderleiding van een deskundige uit het werkveld.

Leerlocatie

Op de leerlocatie in Barneveld wordt de cursus verzorgd door praktijkinstructeurs, samen met docenten van het Hoornbeeck College en MBO Amersfoort. Daarbij wordt de theorie gecombineerd met de praktijk. Op de leerlocatie zijn praktijkwerkplaatsen en theorielokalen met moderne machines en middelen aanwezig.

Starten met de cursus

Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding vereist.

Hoe ziet de cursus eruit?

De cursus wordt gegeven op de BTO locatie in Barneveld en duurt 5 dagen. Na afloop van de cursus ontvangt de cursist een certificaat van deelname.

 

Beroepsbeschrijving

De cursist is werkzaam, of gaat werken, bij een bedrijf dat zonnepanelen monteert en aansluit. Na de cursus heeft de cursist de volgende kennis en vaardigheden ontwikkeld:

  • Kennis van PV techniek.
  • Kennis van uitvoeringsvarianten van PV panelen
  • Kennis van randapparatuur (omvormers, optimizers, e.d.), montagesystemen en aspecten.
  • Kennis van relevante wet- en regelgeving.
  • Kan de verschillende montagesystemen monteren.
  • Kan bekabeling aanbrengen, panelen en randapparatuur aansluiten.
  • Kan systemen testen, in bedrijf stellen en opleveren (incl. het verwerken van de benodigde documenten en protocollen).
  • Kan gebruikersinstructies geven.

Inschrijven cursus Monteren en aansluiten van PV-installaties