Elektrotechniek

Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

Houd jij van spanning en wil jij de stroom graag in goede banen leiden? Ga jij graag de uitdaging aan met complexere installaties in gebouwen? Of krijg je een kick van het oplossen van een storing in elektrotechnsiche gebouwinstallaties? Denk je graag mee met de klant om tot het beste resultaat te komen? Dan heeft eerste monteur eletrotechniek in de gebouwde omgeving een mooie toekomst voor jou!

Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

25736

Leerweg BBL

Startdatum 29 november 2022

Niveau Niveau 3

Duur 3 jaar

Kosten € 0,00

Salaris Ja

Over de opleiding

De opleiding vindt plaats op de BTO locatie aan de Gildeweg te Barneveld. De theorie en de praktijkvaardigheden worden gecombineerd (hybride leren). Je volgt de theorie en voert de praktijkvaardigheden (beroepstaken) uit die bij je opleiding horen.

In de theorie krijg je vakken zoals: ontwerpen en tekenen, testen en meten, materialenkennis, gereedschapskennis, vakkennis installeren, elektriciteitsleer, normenkennis, energiesystemen en besturingstechniek voor woningen. Bij de uitvoering van de beroepstaken ga je dit toepassen. Daarnaast krijg je nog de algemene vakken zoals rekenen, Nederlands, Burgerschap, enz. Ook ga je leren om de werkplanning te bewaken, minder ervaren collega's aan te sturen, maar ook de communicatie met de klant is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Bij de BTO besteden we ook aandacht aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Wie ben jij als werknemer? Wat wordt er van jou verwacht en hoe geef je goed werknemerschap vorm in jouw werk. Er wordt gewerkt aan competenties zoals: luisteren & begrijpen, initiatief & verantwoordelijkheid, samenwerken en kwaliteitsgerichtheid. Tijdens een functioneringsgesprek met de talentcoördinator worden de ontwikkelingen van deze competenties geëvalueerd. 

Alles wat je nodig hebt om je opleiding te doorlopen en af te ronden, doe je op de BTO locatie. Tijdens de dagen bij je lidbedrijf hoef je dus geen opdrachten uit te voeren voor je opleiding. Afhankelijk van jouw motivatie is het ook mogelijk om versneld door de opleiding te gaan en deze eerder af te ronden. 

Als je alle theorie- en praktijkvaardigheden hebt afgerond mag je je proeve van bekwaamheid (PVB) gaan uitvoeren. Met het uitvoeren van je PVB rond je de opleiding af. Na een positieve beoordeling krijg je jouw diploma.

Geen kosten, wél salaris

Je komt bij de BTO in dienst voor de duur van je opleiding. Je krijgt daarom salaris via de BTO. Je volgt het programma van drie dagen werken bij een van de BTO-lidbedrijven en twee dagen werken en leren op de leerlocatie van BTO. Je kunt op je eigen tempo door de opleiding heen. Wanneer je de lesstof van een leerjaar afgerond hebt, krijg je loonsverhoging. Alle opleidingskosten worden betaald door de BTO, ook ontvang je werkkleding en een laptop.

Leerlocatie

Op de leerlocatie in Barneveld wordt de opleiding verzorgd door praktijkinstructeurs, samen met docenten van het Hoornbeeck College en MBO Amersfoort. Daarbij wordt de theorie gecombineerd met de praktijk. Op de leerlocatie zijn praktijkwerkplaatsen en theorielokalen met moderne machines en middelen aanwezig.

Haal meer uit je opleiding!

Wil je graag flexibel inzetbaar zijn of juist een specialisatie kiezen? Haal meer uit je opleiding! Binnen de BTO kun je diverse aanvullende modules volgen, zoals: Storingzoeken, PV-techniek, een hoogwerker- en/of heftruckcertificaat, basiskennis installatietechniek of basiskennis gebouwautomatisering. Misschien wil je wel graag een BHV certificaat halen. Dat is allemaal mogelijk bij de BTO. Zo krijgt je opleiding nog meer waarde en krijg je nog meer plezier in je werk!

Past deze opleiding bij jou?

Nauwkeurig

Je werkt precies en nauwkeurig

Inzicht

Je hebt een ruimtelijk en technisch inzicht

Handig

Je bent handig en hebt gevoel voor materiaal

Samenwerken

Je kunt ook goed samenwerken

Klantvriendelijk

Je kunt goed overweg met mensen en bent klantvriendelijk

Starten met de opleiding

Om te starten met de opleiding eertse monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving zijn er verschillende toelatingseisen waar je aan moet voldoen:

 • Je hebt al een van deze diploma’s: vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Je hebt al een afgerond niveau 2 diploma.
 • Je hebt een overgangsbewijs naar 4 havo of 4 vwo.

Als je aan minimaal één van deze voorwaarden voldoet, dan kun je je inschrijven op deze pagina. Voldoe je hier niet aan, neem dan contact op met de BTO om te bespreken wat er wel mogelijk is.

Na je inschrijving krijg je een bevestiging van je inschrijving en volgt er een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Daarnaast krijg je een link toegestuurd voor een AMN test. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Algemene vakken, zoals Nederlands, Burgerschap, Rekenen, enz. Deze vakken sluit je af met een kwalificerende toets.
 • Vaktheorie, zoals tekeninglezen, materialenkennis, gereedschapskennis, elektriciteitsleer, stroomstelsels, e.d. Deze vakken sluit je af met een ontwikkelingsgerichte toets.
 • Keuzedelen. In een keuze deel ga je je verdiepen in een bepaald onderdeel van je vak of je vak met een bepaald onderdeel verbreden. Dit onderdeel wordt afgesloten met een toets of een eindopdracht.
 • Beroepspraktijkvaardigheden. Dit zijn alle praktijkvaardigheden die je moet beheersen om je vak goed uit te kunnen oefenen. Elk onderdeel (werkproces) wordt afgesloten met een beoordeling.
 • Proeve van bekwaamheid. Heb je alle voorgaande onderdelen met een voldoende afgerond, dan mag je je proeve van bekwaamheid gaan doen. Dit betekent dat je zelfstandig een praktijkopdracht uit gaat voeren waar alle werkprocessen in voorkomen en je ook de geleerde theorie moet beheersen.
 • Op je proeve van bekwaamheid volgt een eindbeoordeling. Als deze voldoende is beoordeeld, krijg je je diploma.

Beroepsbeschrijving

De eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit werkt zelfstandig bij een bedrijf dat elektrotechnische installaties en systemen aanlegt, monteert, repareert en renoveert. Dit zijn installaties zoals algemene besturings- en verdeelsystemen, licht- en krachtinstallaties, gebouwbeheerssystemen, data- en telecominstallaties en beveiligingsinstallaties. Hij werkt zelfstandig of samen met collega bij bedrijven en bij particulieren op uiteenlopende locaties, bijvoorbeeld woningen, winkelbedrijven en utiliteitsgebouwen. Hij heeft de verantwoording over het gemaakte werk. In de praktijk kan hij ook te maken krijgen met domoticasystemen. Hij geeft beperkt leiding aan een collegamonteur en stagiairs.

Kerntaken en werkprocessen

 • Installeren van elektrotechnische installaties
 • Aanleggen van bekabeling voor elektrotechnische installaties en systemen
 • Afronden van de elektrotechnische installatiewerkzaamheden
 • Controleren en monteren van componenten in elektrotechnische installaties en systemen
 • Demonteren en repareren van elektrotechnische componenten en leidingen
 • Voorbereiden van elektrotechnische installatiewerkzaamheden
 • Begeleiden en uitvoeren van elektrotechnisch installatiewerk in de gebouwde omgeving
 • Bepalen van de positie en route van componenten, kabels en leidingen in de gebouwde omgeving, tekeningen lezen en reviseren van gegevens
 • Communiceren en afstemmen met betrokkenen
 • Inschakelen en testen van elektrotechnische systemen in de gebouwde omgeving
 • Instrueren en begeleiden van monteur(s) en bewaken van de planning
 • Samenstellen, controleren en testen van (complexe) (deel-)producten in de gebouwde omgeving

Diploma al op zak?

Versneld je opleiding halen

Heb je al een mbo niveau 2 diploma voor: Monteur elektrotechnische installaties gehaald? Dan is het mogelijk om deze opleiding in twee jaar in plaats van drie jaar te doen.

Een goede basis!

Vervolgopleiding

Met deze opleiding heb je een goede basis om door te stromen naar Technicus elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving of Technicus elektrotechnische industriële systemen en installaties op mbo niveau 4.

Ervaringen talenten

Mijn doel is om uiteindelijk werkvoorbereider of projectplanner te worden

Matthias, talent elektrotechniek

Ik heb gekozen voor werken-leren bij BTO in plaats van leren op een mbo-school. Ik werk bij Leertouwer als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen en heb daarvoor gekozen, omdat het een groot bedrijf is met doorstroommogelijkheden. Mijn doel is om uiteindelijk werkvoorbereider of projectplanner te worden.   

Veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen

BTO is een bedrijfsvakschool waar talenten werken. Een bedrijfsvakschool is gemakkelijk te verwarren met het begrip ‘school’. Toch spreken wij bij BTO niet over school of leerlingen. BTO is namelijk een bedrijf. Na jouw toelating teken je een contract bij BTO en ben je bij ons in dienst. Vanuit de scholen het Hoornbeeck College en MBO Amersfoort worden lespakketten gemaakt. Deze lessen worden gegeven op de bedrijfsvakschool van BTO, door mensen uit de praktijk en docenten van het Hoornbeeck College of MBO Amersfoort. Daarnaast werk je bij een lidbedrijf dat is aangesloten bij BTO. BTO is zodoende een bedrijfsvakschool waar talenten worden opgeleid voor een baan in de techniek.

Voor jou zijn er aan de opleiding geen kosten verbonden. BTO betaalt de opleiding, zorgt voor leermiddelen, een laptop, gereedschappen en je ontvangt ook BTO werkkleding. De werkdagen bij het lidbedrijf en in onze bedrijfsvakschool worden doorbetaald.

Wij geven geen baangarantie, maar omdat je aan de slag gaat bij een lidbedrijf is de kans erg groot dat jij daar kunt blijven werken. Dit is ook de insteek van de BTO: samenwerken met techniekbedrijven in de Regio Foodvalley om zo meer opgeleide vakmensen te krijgen. Mocht het gebeuren dat je je niet op je plek voelt bij de door jou gekozen opleiding, dan is het mogelijk om te wisselen van opleidingsrichting binnen de BTO. Hierbij kan ook je werkplek veranderen. Wisselen van opleidingsrichting gaat in overleg met jouw begeleiders bij de BTO en de begeleider van het betreffende lidbedrijf.

Jouw dienstverband gaat in bij de start van de opleiding en eindigt op het moment dat je opleiding afgerond wordt met een diploma of een certificaat. In de meeste gevallen wordt jouw dienstverband dan overgenomen door het lidbedrijf waar je werkzaam bent tijdens de opleiding.

Je ontvangt een erkend mbo-diploma op het niveau dat je tijdens de opleiding bij BTO hebt afgerond. Het diploma wordt uitgegeven door de school waarbij je bent ingeschreven.

De BTO valt onder de CAO metaal en techniek. Zoals eerder genoemd zijn wij geen school en werken we daarom niet met schoolvakanties. Tijdens de schoolvakanties zijn er echter geen lessen bij BTO, omdat de docenten van de mbo-scholen die verbonden zijn aan BTO wel schoolvakantie hebben.

Tijdens de vakanties ben je de hele week werkzaam bij het lidbedrijf. Uiteraard kun je er voor kiezen vrije dagen naar eigen inzicht te plannen en op te nemen van je vakantietegoed.

Inschrijven via onze website kan hier. Zodra je inschrijving ontvangen is, word je uitgenodigd voor een plaatsings-/loopbaangesprek. Daarnaast dien je je in te schrijven bij een van de aangesloten mbo-scholen: het Hoornbeeck College of MBO Amersfoort. Zodra je inschrijving definitief is krijg je een contract bij de BTO.

De opleiding in beeld

Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

Twijfel je nog tussen verschillende opleidingen?

Vraag het BTO kennismakingspakket aan

Vraag gratis het kennismakingspakket van BTO aan. Boordevol informatie over de opleidingen binnen de BTO. Het pakket wordt binnen 5 werkdagen per post naar je opgestuurd.

Aanvragen
Inschrijven voor deze opleiding