Mechatronica

Technicus mechatronica

Complexe machines, industrie 4.0 besturingssystemen, robotica, higtech productieprocessen, denken en doen, ontwerpen en maken. Word jij al enthousiast? Zijn dit zaken waar je graag je werk van wilt maken? Dan is technicus mechatronica iets voor jou!

Je werkt met geavanceerde technologieën. Je bent in staat om de samenhang tussen de verschillende systemen te doorgronden en op elkaar af te stemmen. Je bent de specialist op dit gebied en functioneert als spil tussen enginering en uitvoering. Je bent de vraagbaak voor je collega's en de klant. Daarnaast houd je de ontwikkelingen bij in de snel groeiende en veranderende sector. De vraag naar technici mechatronica zal blijven toenemen in de toekomst.

Technicus mechatronica

25893

Leerweg BBL

Startdatum 27 augustus 2024

Niveau Niveau 4

Duur 4 jaar

Kosten € 0,00

Salaris Ja

Over de opleiding

De opleiding vindt plaats op de BTO locatie aan de Gildeweg te Barneveld. De theorie en de praktijkvaardigheden worden gecombineerd (hybride leren). Je volgt de theorie en voert de praktijkvaardigheden (beroepstaken) uit die bij je opleiding horen.

In de theorie krijg je vakken zoals ontwerpen en tekenen, werktuigbouwkunde, robotica, meet en regeltechniek, machineveiligheid, programmeren, besturings- en automatiseringstechniek voor industrie en productieprocessen. Bij de uitvoering van de beroepstaken ga je dit toepassen. Daarnaast krijg je nog de algemene vakken zoals rekenen, Nederlands, Engels, Burgerschap, enz. Verder krijg je de basisvaardigheden werkvoorbereiding, projectmanagement en leidinggeven. Een goede mondelinge en schriftelijke communicatie is erg belangrijk, hier wordt ook de nodige aandacht aanbesteed.

Bij de BTO besteden we ook aandacht aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Wie ben jij als werknemer? Wat wordt er van jou verwacht en hoe geef je goed werknemerschap vorm in jouw werk. Er wordt gewerkt aan competenties zoals: luisteren en begrijpen, initiatief en verantwoordelijkheid, samenwerken en kwaliteitsgerichtheid. Tijdens een functioneringsgesprek met de talentcoördinator worden de ontwikkelingen van deze competenties geëvalueerd. 

Alles wat je nodig hebt om je opleiding te doorlopen en af te ronden, doe je op de BTO locatie. Tijdens de dagen bij je lidbedrijf hoef je dus geen opdrachten uit te voeren voor je opleiding. Afhankelijk van jouw motivatie is het ook mogelijk om versneld door de opleiding te gaan en deze eerder af te ronden. 

Als je alle theorie- en praktijkvaardigheden hebt afgerond mag je je proeve van bekwaamheid (PVB) gaan uitvoeren. Met het uitvoeren van je PVB rond je de opleiding af. Na een positieve beoordeling krijg je jouw diploma.

Geen kosten, wél salaris

Je komt bij de BTO in dienst voor de duur van je opleiding. Je krijgt daarom salaris via de BTO. Je volgt het programma van drie dagen werken bij een van de BTO-lidbedrijven en twee dagen werken en leren op de leerlocatie van BTO. Je kunt op je eigen tempo door de opleiding heen. Wanneer je de lesstof van een leerjaar afgerond hebt, krijg je loonsverhoging. Alle opleidingskosten worden betaald door de BTO, ook ontvang je werkkleding en een laptop.

Leerlocatie

Op de leerlocatie in Barneveld wordt de opleiding verzorgd door praktijkinstructeurs, samen met docenten van het Hoornbeeck College en MBO Amersfoort. Daarbij wordt de theorie gecombineerd met de praktijk. Op de leerlocatie zijn praktijkwerkplaatsen en theorielokalen met moderne machines en middelen aanwezig.

Haal meer uit je opleiding!

Wil je graag flexibel inzetbaar zijn of juist een specialisatie kiezen? Haal meer uit je opleiding! Binnen de BTO kan je diverse aanvullende modules volgen, zoals: (specialistische) lastechnieken, een hoogwerker- en/of heftruckcertificaat, industriële automatisering, service en onderhoud aan mechatronische systemen of de module werkvoorbereider. Misschien wil je wel graag een BHV certificaat halen. Dat is allemaal mogelijk bij de BTO. Zo krijgt je opleiding nog meer waarde en krijg je nog meer plezier in je werk!

Past deze opleiding bij jou?

Nauwkeurig

Je werkt precies en nauwkeurig

Inzicht

Je hebt ruimtelijk en technisch inzicht

Zelfstandig

Je kunt goed zelfstandig werken

Samenwerken

Je kunt ook goed samenwerken

Analytisch

Je kunt analytisch denken en handelen

Stressbestendig

Je raakt niet snel in paniek bij onverwachte gebeurtenissen

Starten met de opleiding

Om te starten met de opleiding technicus mechatronica zijn er verschillende toelatingseisen waar je aan moet voldoen:

 • Je hebt al een van deze diploma’s: vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Je hebt al een afgerond niveau 3 diploma.
 • Je hebt een overgangsbewijs naar 4 havo of 4 vwo.

Als je aan minimaal één van deze voorwaarden voldoet, dan kun je je inschrijven op deze pagina. Voldoe je hier niet aan, neem dan contact op met de BTO om te bespreken wat er wel mogelijk is.

Na je inschrijving krijg je een bevestiging van je inschrijving en volgt er een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Daarnaast krijg je een link toegestuurd voor een AMN test. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Burgerschap, Rekenen, enz. Deze vakken sluit je af met een kwalificerende toets.
 • Vaktheorie, zoals materialenkennis, gereedschapskennis, werktuigbouwkunde, polytechniek, elektrotechniek, meet en regeltechniek, sensortechniek, aandirjftechniek, industriële automatisering, machineveiligheid, werkvoorbereiding, projectmatigwerken, e.d. Deze vakken sluit je af met een ontwikkelingsgerichte toets.
 • Keuzedelen. In een keuze deel ga je je verdiepen in een bepaald onderdeel van je vak of je vak met een bepaald onderdeel verbreden. Dit onderdeel wordt afgesloten met een toets of een eindopdracht.
 • Beroepspraktijkvaardigheden. Dit zijn alle praktijkvaardigheden die je moet beheersen om je vak goed uit te kunnen oefenen. Elk onderdeel (werkproces) wordt afgesloten met een beoordeling.
 • Proeve van bekwaamheid. Heb je alle voorgaande onderdelen met een voldoende afgerond, dan mag je je proeve van bekwaamheid gaan doen. Dit betekent dat je zelfstandig een praktijkopdracht uit gaat voeren waar alle werkprocessen in voorkomen en je ook de geleerde theorie moet beheersen.
 • Op je proeve van bekwaamheid volgt een eindbeoordeling. Als deze voldoende is beoordeeld, krijg je je diploma.

Beroepsbeschrijving

De technicus mechatronica werkt in zowel kleine als zeer grote elektrotechnische en metaalbedrijven in industrie en apparatenbouw. Het gaat zowel om toeleverende bedrijven die halffabricaten aanleveren als om bedrijven die het complete eindproduct, zoals mechatronische producten en/of machines vervaardigen. De werkzaamheden worden meestal binnen het bedrijf uitgevoerd. Daarnaast komt het voor dat machines/installaties geheel op locatie worden samengebouwd dan wel afgebouwd. De technicus mechatronica is breed inzetbaar en werkt samen met collega’s in andere disciplines. Het werk speelt zich voornamelijk af binnen de elektrotechniek en elektronica. Daarnaast kan hij in aanraking komen met ICT-hardware, meet- en regeltechniek, besturingstechniek en werktuigbouwkunde. De technicus mechatronica houdt rekening met de omstandigheden waaronder de componenten, producten en systemen functioneren.

Kerntaken en werkprocessen

 • Vervaardigt mechatronische producten
 • Bereidt het vervaardigen van mechatronische producten voor
 • Plaatst mechatronische onderdelen op een montageondergrond en controleert de samenbouw
 • Sluit mechatronische onderdelen en (deel)producten aan
 • Vervaardigt mechatronische (deel)producten
 • Installeert of modificeert mechatronische producten en/of systemen
 • Legt technische aansluitingen van mechatronische producten en/of systemen aan en controleert deze
 • Maakt technische schetsen van de installatie of modificatie
 • Regelt mechatronische producten en/of systemen in en stelt deze af
 • Rondt de installatie- of modificatiewerkzaamheden af
 • Test geïnstalleerde mechatronische producten en/of systemen op werking
 • Verzamelt informatie
 • Werkt het ontwerp van de installatie of modificatie uit
 • Begeleidt en stuurt het werkproces
 • Bewaakt de voortgang van het werkproces en de kwaliteit
 • Instrueert en begeleidt collega's
 • Plant en organiseert de uitvoering van de werkzaamheden
 • Stemt de werkzaamheden af met alle betrokkenen

Diploma al op zak?

Versneld je opleiding halen

Heb je al een mbo niveau 3 diploma voor: Eerste monteur mechatronica gehaald? Dan is het mogelijk om deze opleiding in twee jaar in plaats van drie jaar te doen.

Ervaringen talenten

BTO is voor mij de perfecte plek om verder te komen in de techniek

Justian, talent mechatronica

Ik voel me altijd al aangetrokken tot techniek en via mijn mentor kwam ik in aanraking met BTO. BTO is voor mij de perfecte plek om verder te komen in de techniek. Je bent zeker van een goede baan in de techniek, omdat je tijdens je opleiding werkt bij een lidbedrijf. Daarnaast krijg je veel ruimte en vrijheid, met name als je opdracht klaar is.  

Veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen

BTO is een bedrijfsvakschool waar talenten werken. Een bedrijfsvakschool is gemakkelijk te verwarren met het begrip ‘school’. Toch spreken wij bij BTO niet over school of leerlingen. BTO is namelijk een bedrijf. Na jouw toelating teken je een contract bij BTO en ben je bij ons in dienst. Vanuit de scholen het Hoornbeeck College en MBO Amersfoort worden lespakketten gemaakt. Deze lessen worden gegeven op de bedrijfsvakschool van BTO, door mensen uit de praktijk en docenten van het Hoornbeeck College of MBO Amersfoort. Daarnaast werk je bij een lidbedrijf dat is aangesloten bij BTO. BTO is zodoende een bedrijfsvakschool waar talenten worden opgeleid voor een baan in de techniek.

Voor jou zijn er aan de opleiding geen kosten verbonden. BTO betaalt de opleiding, zorgt voor leermiddelen, een laptop, gereedschappen en je ontvangt ook BTO werkkleding. De werkdagen bij het lidbedrijf en in onze bedrijfsvakschool worden doorbetaald.

Wij geven geen baangarantie, maar omdat je aan de slag gaat bij een lidbedrijf is de kans erg groot dat jij daar kunt blijven werken. Dit is ook de insteek van de BTO: samenwerken met techniekbedrijven in de Regio Foodvalley om zo meer opgeleide vakmensen te krijgen. Mocht het gebeuren dat je je niet op je plek voelt bij de door jou gekozen opleiding, dan is het mogelijk om te wisselen van opleidingsrichting binnen de BTO. Hierbij kan ook je werkplek veranderen. Wisselen van opleidingsrichting gaat in overleg met jouw begeleiders bij de BTO en de begeleider van het betreffende lidbedrijf.

Jouw dienstverband gaat in bij de start van de opleiding en eindigt op het moment dat je opleiding afgerond wordt met een diploma of een certificaat. In de meeste gevallen wordt jouw dienstverband dan overgenomen door het lidbedrijf waar je werkzaam bent tijdens de opleiding.

Je ontvangt een erkend mbo-diploma op het niveau dat je tijdens de opleiding bij BTO hebt afgerond. Het diploma wordt uitgegeven door de school waarbij je bent ingeschreven.

De BTO valt onder de CAO metaal en techniek. Zoals eerder genoemd zijn wij geen school en werken we daarom niet met schoolvakanties. Tijdens de schoolvakanties zijn er echter geen lessen bij BTO, omdat de docenten van de mbo-scholen die verbonden zijn aan BTO wel schoolvakantie hebben.

Tijdens de vakanties ben je de hele week werkzaam bij het lidbedrijf. Uiteraard kun je er voor kiezen vrije dagen naar eigen inzicht te plannen en op te nemen van je vakantietegoed.

Inschrijven via onze website kan hier. Zodra je inschrijving ontvangen is, word je uitgenodigd voor een plaatsings-/loopbaangesprek. Daarnaast dien je je in te schrijven bij een van de aangesloten mbo-scholen: het Hoornbeeck College of MBO Amersfoort. Zodra je inschrijving definitief is krijg je een contract bij de BTO.

De opleiding in beeld

Technicus mechatronica

Twijfel je nog tussen verschillende opleidingen?

Vraag het BTO kennismakingspakket aan

Vraag gratis het kennismakingspakket van BTO aan. Boordevol informatie over de opleidingen binnen de BTO. Het pakket wordt binnen 5 werkdagen per post naar je opgestuurd.

Aanvragen
Inschrijven voor deze opleiding