Installatietechniek

Eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit

Een opleiding tot eerste monteur werktuigkundige installaties in de utiliteit biedt de perfecte gelegenheid om een belangrijke en veelzijdige rol te vervullen in de installatietechnische sector. Je bent in staat om grotere en complexere installaties aan te leggen, in bedrijf te stellen en te onderhouden. Denk hierbij aan werktuigkundige installaties in gebouwen zoals kantoren, winkels, ziekenhuizen en scholen. Je zult werken met de modernste technologieën en methoden om de efficiëntie en duurzaamheid van de installaties te verbeteren. Je bent in staat om storingen te localiseren en op te lossen. Je communiceert met de klant en vertaald zijn wensen in het beste eindresultaat. 

Eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit

25834

Leerweg BBL

Startdatum 27 augustus 2024

Niveau Niveau 3

Duur 3 jaar

Kosten € 0,00

Salaris Ja

Over de opleiding

De opleiding vindt plaats op de BTO locatie aan de Gildeweg te Barneveld. De theorie en de praktijkvaardigheden worden gecombineerd (hybride leren). Je volgt de theorie en voert de praktijkvaardigheden (beroepstaken) uit die bij je opleiding horen. In de theorie krijg je vakken zoals ontwerpen en tekenen, testen en meten, materialenkennis, gereedschapskennis, vakkennis installeren, warmtetechniek, toestelkennis, normenkennis, energiesystemen, bouwfysica, klimaattechniek, storing zoeken, inregelen, gebouwbeheersystemen, enz. Bij de uitvoering van de beroepstaken ga je dit toepassen. Daarnaast krijg je nog de algemene vakken zoals rekenen, Nederlands, Burgerschap, enz. En ga je leren om de werkplanning te bewaken, minder ervaren collega's aan te sturen, maar ook de communicatie met de klant is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Bij de BTO besteden we ook aandacht aan jou persoonlijke ontwikkeling. Wie ben jij als werknemer, wat wordt er van jou verwacht en hoe geef je goed werknemerschap vorm in jou werk. Er wordt gewerkt aan competenties zoals: luisteren & begrijpen, initiatief & verantwoordelijkheid, samenwerken, kwaliteitsgerichtheid. Tijdens een functioneringsgeprek met de talentcoördinator wordt de ontwikkeling van deze competenties geëvalueerd.   Alles wat je nodig hebt om je opleiding te doorlopen en af te ronden, doe je op de BTO locatie. Bij je lidbedrijf hoef je dus geen opdrachten meer uit te voeren voor je opleiding. Als je alle theorie en praktijkvaardigheden hebt afgerond mag je je proeve van bekwaamheid (PVB) gaan uitvoeren. Met het uitvoeren van je PVB rond je je opleiding af. Na een positieve beoordeling krijg je je diploma.

Geen kosten, wél salaris

Je komt bij de BTO indienst voor de duur van je opleiding. Je krijgt salaris via de BTO.  Je volgt het het programma van drie dagen werken bij een van de BTO-lidbedrijven en twee dagen leren en werken op de leerlocatie van BTO. Je kunt op je eigen tempo door de opleiding heen. Als je de lesstof van een leerjaar afgerond hebt, krijg je loonsverhoging. Alle opleidingskosten worden betaald door de BTO.

Leerlocatie

Op de leerlocatie in Barneveld wordt de opleiding verzorgd door praktijkinstructeurs, samen met docenten van het Hoornbeeck College en MBO Amersfoort. Daarbij wordt de theorie gecombineerd met de praktijk. Op de leerlocatie zijn praktijkwerkplaatsen en theorielokalen met moderne machines en middelen aanwezig.

Haal meer uit je opleiding!

Wil je graag flexibel inzetbaar zijn of juist een specialisatie kiezen? Haal meer uit je opleiding. Binnen de BTO kan je diverse aanvullende modules volgen, zoals: basiskennis zinkwerk, een hoogwerker- en/of heftruckcertificaat, basiskennis elektrotechniek, basiskennis koudetechniek, f-gassen en/of warmtepompcertificaat, meet & regeltechniek. Misschien wil je wel graag een BHV certificaat halen. Dat is allemaal mogelijk bij de BTO. Zo krijgt je opleiding nog meer waarde en krijg je nog meer plezier in je werk!

Past deze opleiding bij jou?

Veiligheid

Je kunt veilig en netjes werken

Nauwkeurig

Je werkt precies en nauwkeurig

Inzicht

Je hebt een ruimtelijk en technisch inzicht

Zelfstandig

Je kunt goed zelfstandig werken

Handig

Je bent handig en hebt gevoel voor materiaal

Klantvriendelijk

Je kunt goed overweg met mensen en bent klantvriendelijk

Starten met de opleiding

Om te starten met de opleiding eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit zijn er verschillende toelatingseisen waar je aan moet voldoen:

  • Je hebt al een van deze diploma’s: vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Je hebt al een afgerond niveau 2 diploma.
  • Je hebt een overgangsbewijs naar 4 havo of 4 vwo.

Als je aan minimaal één van deze voorwaarden voldoet, dan kun je je inschrijven op deze pagina. Voldoe je hier niet aan, neem dan contact op met de BTO om te bespreken wat er wel mogelijk is.

Na je inschrijving krijg je een bevestiging van je inschrijving en volgt er een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Daarnaast krijg je een link toegestuurd voor een AMN test. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Algemene vakken, zoals Nederlands, Burgerschap, Rekenen, enz. Deze vakken sluit je af met een kwalificerende toets.
  • Vaktheorie, zoals ontwerpen en tekenen, materialenkennis, gereedschapskennis, sanitaire techniek, verwarmings- en ventilatietechniek, normen en voorschriften, e.d. Deze vakken sluit je af met een ontwikkelingsgerichte toets.
  • Keuzedelen. In een keuze deel ga je je verdiepen in een bepaald onderdeel van je vak of je vak met een bepaald onderdeel verbreden. Dit onderdeel wordt afgesloten met een toets of een eindopdracht.
  • Beroepspraktijkvaardigheden. Dit zijn alle praktijkvaardigheden die je moet beheersen om je vak goed uit te kunnen oefenen. Elk onderdeel (werkproces) wordt afgesloten met een beoordeling.
  • Proeve van bekwaamheid. Heb je alle voorgaande onderdelen met een voldoende afgerond, dan mag je je proeve van bekwaamheid gaan doen. Dit betekent dat je zelfstandig een praktijkopdracht uit gaat voeren waar alle werkprocessen in voorkomen en je ook de geleerde theorie moet beheersen.
  • Op je proeve van bekwaamheid volgt een eindbeoordeling. Als deze voldoende is beoordeeld, krijg je je diploma.

Beroepsbeschrijving

De eerste monteur utiliteit werkt in wisselende maar herkenbare omstandigheden in de utiliteitsbouw, zoals kantoorgebouwen, ziekenhuizen en scholen. Hij houdt zich daar bezig met aanleg en onderhoud van werktuigkundige installaties. Hij heeft een uitgebreide kennis van sanitaire installaties en installaties op het gebied van gas, water, verwarming, ventilatie en brandbestrijding. De eerste monteur utiliteit begeleidt de monteur werktuigkundige installaties. Tijdens zijn werk heeft hij te maken met collega's, werknemers van andere bedrijven die in dezelfde omgeving werken, opdrachtgevers en klanten.

Kerntaken en werkprocessen

  • Installeert werktuigkundige installaties
  • Aanleggen van leidingen voor de werktuigkundige installatie
  • Afronden van de werktuigkundige installatiewerkzaamheden
  • Controleren van de werking van de werktuigkundige installatie
  • Demonteren en reinigen of vervangen van werktuigkundige componenten en leidingen
  • Monteren van werktuigkundige componenten in leidingsystemen van werktuigkundige installaties
  • Voorbereiden van werktuigkundige installatiewerkzaamheden
  • Begeleiden en uitvoeren van installatiewerk aan werktuigkundige installaties in de utiliteitsbouw
  • Begeleiden en coachen van monteur(s) en bewaken planning
  • Inregelen van een werktuigkundige installatie voor utiliteit
  • Instellen van toestellen en appendages in een werktuigkundige installatie voor utiliteitsbouw
  • Voorbereiden van de aanleg van werktuigkundige installaties voor utiliteit
  • Voorkomt het vrijkomen van koolmonoxide bij gasverbrandingsinstallaties
  • Rondt de koolmonoxidepreventiewerkzaamheden af, rapporteert zijn bevindingen en adviseert de klant
  • Voert preventief controle uit aan de gehele gasverbrandingsinstallatie
  • Voorkomt dat rookgassen in de verblijfruimte terecht komen
  • Voorkomt onvolledige verbranding bij de gasverbrandingsinstallatie

Diploma al op zak?

Versneld je opleiding halen

Heb je al een mbo niveau 2 diploma voor: Monteur werktuigkundige installaties gehaald? Dan is het mogelijk om deze opleiding in twee jaar in plaats van drie jaar te doen.

Ervaringen talenten

Ik heb gekozen voor werken-leren vanwege de ervaren praktijkinstructeurs

Martin, talent installatietechniek

Ik volg de opleiding monteur werktuigkundige installaties op niveau 2, waarna ik doorstroom naar niveau 3. Het werken bij het installatiebedrijf van mijn vader tijdens de vakantie, sinds mijn 12de, gaf de doorslag voor mijn keuze. Tijdens mijn opleiding werk ik bij mijn oom, installatietechniek zit in de familie. Mijn opa en vader zijn ermee begonnen en in totaal hebben nu 7 andere ooms ook een installatiebedrijf. Ik heb gekozen voor werken-leren vanwege de ervaren praktijkinstructeurs. 

Veelgestelde vragen

Bekijk alle veelgestelde vragen

BTO is een bedrijfsvakschool waar talenten werken. Een bedrijfsvakschool is gemakkelijk te verwarren met het begrip ‘school’. Toch spreken wij bij BTO niet over school of leerlingen. BTO is namelijk een bedrijf. Na jouw toelating teken je een contract bij BTO en ben je bij ons in dienst. Vanuit de scholen het Hoornbeeck College en MBO Amersfoort worden lespakketten gemaakt. Deze lessen worden gegeven op de bedrijfsvakschool van BTO, door mensen uit de praktijk en docenten van het Hoornbeeck College of MBO Amersfoort. Daarnaast werk je bij een lidbedrijf dat is aangesloten bij BTO. BTO is zodoende een bedrijfsvakschool waar talenten worden opgeleid voor een baan in de techniek.

Voor jou zijn er aan de opleiding geen kosten verbonden. BTO betaalt de opleiding, zorgt voor leermiddelen, een laptop, gereedschappen en je ontvangt ook BTO werkkleding. De werkdagen bij het lidbedrijf en in onze bedrijfsvakschool worden doorbetaald.

Wij geven geen baangarantie, maar omdat je aan de slag gaat bij een lidbedrijf is de kans erg groot dat jij daar kunt blijven werken. Dit is ook de insteek van de BTO: samenwerken met techniekbedrijven in de Regio Foodvalley om zo meer opgeleide vakmensen te krijgen. Mocht het gebeuren dat je je niet op je plek voelt bij de door jou gekozen opleiding, dan is het mogelijk om te wisselen van opleidingsrichting binnen de BTO. Hierbij kan ook je werkplek veranderen. Wisselen van opleidingsrichting gaat in overleg met jouw begeleiders bij de BTO en de begeleider van het betreffende lidbedrijf.

Jouw dienstverband gaat in bij de start van de opleiding en eindigt op het moment dat je opleiding afgerond wordt met een diploma of een certificaat. In de meeste gevallen wordt jouw dienstverband dan overgenomen door het lidbedrijf waar je werkzaam bent tijdens de opleiding.

Je ontvangt een erkend mbo-diploma op het niveau dat je tijdens de opleiding bij BTO hebt afgerond. Het diploma wordt uitgegeven door de school waarbij je bent ingeschreven.

De BTO valt onder de CAO metaal en techniek. Zoals eerder genoemd zijn wij geen school en werken we daarom niet met schoolvakanties. Tijdens de schoolvakanties zijn er echter geen lessen bij BTO, omdat de docenten van de mbo-scholen die verbonden zijn aan BTO wel schoolvakantie hebben.

Tijdens de vakanties ben je de hele week werkzaam bij het lidbedrijf. Uiteraard kun je er voor kiezen vrije dagen naar eigen inzicht te plannen en op te nemen van je vakantietegoed.

Inschrijven via onze website kan hier. Zodra je inschrijving ontvangen is, word je uitgenodigd voor een plaatsings-/loopbaangesprek. Daarnaast dien je je in te schrijven bij een van de aangesloten mbo-scholen: het Hoornbeeck College of MBO Amersfoort. Zodra je inschrijving definitief is krijg je een contract bij de BTO.

De opleiding in beeld

Eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit

Twijfel je nog tussen verschillende opleidingen?

Vraag het BTO kennismakingspakket aan

Vraag gratis het kennismakingspakket van BTO aan. Boordevol informatie over de opleidingen binnen de BTO. Het pakket wordt binnen 5 werkdagen per post naar je opgestuurd.

Aanvragen
Inschrijven voor deze opleiding