Kom werken in deinstallatietechniek

In de installatietechniek werk je met installaties voor gas, water, centrale verwarming en sanitair in gebouwen. Als monteur in de installatietechniek kun je deze systemen aanleggen, wijzigen en onderhouden.

Ben jij geïnteresseerd in techniek en houd je van sleutelen? Werk jij graag in een team, kun je nauwkeurig werken, goed plannen en organiseren? Dan is installatietechniek iets voor jou!

Ben jij geschikt?

De Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) zoekt techniektalenten die:

  • Veilig, netjes en nauwkeurig werken;
  • Ruimtelijk en technisch inzicht hebben;
  • Zelfstandig werken;
  • Handig zijn en gevoel voor materieel hebben;
  • Klantvriendelijk zijn.

Kies je techniekbaan:

  • Monteur werktuigkundige installaties
  • Eerste monteur werktuigkundige installaties woning

Monteur werktuigkundige installaties

Als monteur werktuigkundige installaties werk je bij een installatiebedrijf dat gas-, water-, centrale verwarming en sanitaire installaties aanlegt, onderhoudt en wijzigt. Je regelt werktuigkundige installaties in en je legt deze systemen aan in gebouwen. 

Tijdens de lesdagen op de leerlocatie in Barneveld krijg je theorievakken gecombineerd met beroepstaken. Na leerjaar 1 heb je een aantal wertuigkundige installatietechnieken beroepstaken gevolgd en de basisvaardigheden geleerd.  Je krijgt gedurende de opleiding steeds meer materialen- en gereedschapskennis. Je leert vaardigheden zoals zacht solderen, optrompen en hardsolderen, knellen en persen, bewerken en buigen van een kunststof buis, stalen buis buigen (koud en warm), het maken van lasverbindingen en fitverbindingen, het lezen van werktuigkundige installatietekeningen en schema’s en het juist interpreteren hiervan. Je gaat je verdiepen in het installeren van drinkwaterinstallaties, verwarmingsinstallaties, sanitaire installaties, gastoevoerinstallaties en ventilatie-installaties. Ook krijg je trainingen op het gebied van veilig werken in de installatietechniek.

Daarnaast is er aandacht voor de algemeen vormende vakken zoals Nederlands, rekenen en studieloopbaanbegeleiding en identiteitsvorming en burgerschap. 

In het tweede leerjaar volg je de verdiepende beroepstaken en werk je toe naar het examen.

Vervolgopleiding
Met deze opleiding heb een goede basis om door te stromen naar de opleiding ‘Eerste monteur werktuigkundige installaties woning’ op niveau 3.

Bij de volgende lidbedrijven kan je werken met deze techniekbaan:

Eerste monteur werktuigkundige installaties woning

Als eerste monteur werktuigkundige installaties woning werk je bij een installatiebedrijf dat gas-, water-, centrale verwarming en sanitaire installaties aanlegt, onderhoudt en wijzigt. Je regelt werktuigkundige installaties in en je legt deze systemen aan in gebouwen. Daarbij begeleid je andere monteurs.

Tijdens de lesdagen krijg op de leerlocatie in Barneveld krijg je theorievakken gecombineerd met beroepstaken. Na leerjaar 1 heb je een aantal wertuigkundige installatietechnieken beroepstaken gevolgd en de basisvaardigheden geleerd.  

Je krijgt gedurende de opleiding steeds meer materialen- en gereedschapskennis. Je leert vaardigheden zoals zacht solderen, optrompen en hardsolderen, knellen en persen, bewerken en buigen van een kunststof buis, stalen buis buigen (koud en warm), het maken van lasverbindingen en fitverbindingen, het lezen van werktuigkundige tekeningen en schema’s en juist interpreteren. Je gaat je verdiepen in het installeren van watertoevoerinstallaties, gasgestookte ketels, spijsbereiders, zonneboilersystemen, testen en in gebruikstellen, elektrotechniek voor de installatietechniek, werken met warmtepompsystemen. Ook krijg je trainingen op het gebied van veilig werken en praktisch leidinggeven in de installatietechniek.

Daarnaast is er aandacht voor de algemeen vormende vakken zoals Nederlands, rekenen en studieloopbaanbegeleiding en identiteitsvorming en burgerschap. 

In het tweede en derde leerjaar volg je de verdiepende beroepstaken en werk je toe naar het examen. 

Vervolgopleiding
Met deze opleiding heb je een goede basis om door te stromen naar een opleiding op niveau 4 Werkvoorbereider installaties of Technisch leidinggevende.

Bij de volgende lidbedrijven kan je werken met deze techniekbaan: