Kom werken in deMechatronica

Robots besturen, machines bouwen of programmeren in een hightech omgeving; dat is werken in de mechatronica.

Je komt vooral in aanraking met machines waarvan de beweging (het mechanisme) wordt aangestuurd door de computer (elektronica), zoals volautomatische melkmachines, (las)robots, sorteermachines, plaatsingsmachines of productiemachines. In de mechatronica werk je samen met collega’s aan grote (soms wereldwijde) projecten. Heb jij een brede interesse en aanleg voor werktuigbouw, elektrotechniek en besturingstechniek? Houd jij van bouwen en sleutelen, werk jij nauwkeurig en ben je besluitvaardig? Dan is mechatronica de juiste richting voor jou!

Ben jij geschikt?

De Barneveldse Techniek Opleiding (BTO) zoekt techniektalenten die:

  • Zorgvuldig en nauwkeurig werken;
  • Ruimtelijk en technisch inzicht hebben;
  • Kunnen samenwerken;
  • Zelfstandig werken;
  • Analytisch denken en handelen;
  • Stressbestendig zijn.

Kies jouw mechatronicabaan:

  • Eerste monteur mechatronica

Eerste monteur mechatronica

Als eerste monteur mechatronica bouw, regel en test je zelfstandig mechatronische producten, zoals liften, sorteermachines en verpakkingsmachines. Vaak ben je dan al betrokken geweest bij het ontwikkelen van de machine. Je hebt meegedacht over de toegepaste techniek en je hebt advies gegeven aan ontwerpers. Ook onderhoud en het oplossen van storingen zijn jouw taken.

Tijdens de lesdagen op de leerlocatie in Barneveld krijg je theorievakken gecombineerd met beroepstaken. Na leerjaar 1 heb je een aantal mechatronische beroepstaken gevolgd en de basisvaardigheden geleerd.

Mechatronica is het bouwen en aansturen van ingewikkelde machines en apparaten. Daarom leren wij je alles over mechanische en constructieve technieken, maar ook veel over hydrauliek, pneumatiek, elektrotechniek en meet- en regeltechniek. Deze kennis heb je nodig om machines, die bijvoorbeeld gebruikt worden bij productieprocessen in de industrie, te kunnen bouwen en onderhouden. Daarnaast is er aandacht voor de algemeen vormende vakken zoals Nederlands, rekenen, studieloopbaanbegeleiding en identiteitsvorming en burgerschap. 

In het tweede en derde leerjaar volg je de verdiepende beroepstaken en werk je toe naar het examen. 

Versneld je opleiding halen?
Heb je al een mbo niveau 2-diploma gehaald? Dan is het mogelijk om deze opleiding in twee jaar in plaats van drie jaar te doen.

Vervolgopleiding
Met deze opleiding heb een goede basis om door te stromen de opleiding ‘technicus mechatronica systemen’ op niveau 4.

Bij de volgende lidbedrijven kan je werken met deze techniekbaan: